10 marca w Warszawie odbyło się pierwsze spotkanie Komitetu Międzynarodowego Fundacji Auschwitz-Birkenau. Komitet składa się z przedstawicieli państw, które wsparły finansowo lub oficjalnie zadeklarowały wsparcie dla Funduszu Wieczystego. Spotkanie poprowadził przewodniczący Rady Fundacji prof. Władysław Bartoszewski.

Podczas obrad podsumowano prace Fundacji w 2010 r., a także omówiono plany na lata kolejny Główne tematy, które podejmowano podczas dyskusji, to m.in.: strategia finansowa i inwestycyjna Fundacji, działania fundaraisingowe i strategia konserwatorska Miejsca Pamięci Auschwitz.

W spotkaniu udział wzięli: Benedict de Cerjat (Konfederacja Szwajcarska), Douglas Davidson (Stany Zjednoczone Ameryki Północnej), Urmas Klaas (Republika Estońska), Marcel Kurpershoek (Królestwo Niderlandów), Hannah Lessing (Austria), Andreas Meitzner reprezentujący Cornelię Pieper (Republika Federalna Niemiec), Lazard Perez (Królestwo Belgii), Jan Sechter (Republika Czeska) oraz Jens-Christian Wagner (przedstawiciel landów niemieckich) oraz członkowie Zarządu Fundacji Auschwitz-Birkenau.