Naciśnij poniżej, by przekazać darowiznę.

Nigeryjczyk Omar Farouq Bashir był nastolatkiem, gdy w kłótni z rówieśnikiem powiedział coś, co uznano za bluźnierstwo.

Został za to skazany przez sąd szariacki na 10 lat więzienia.

W obronie Omara stanął dr Piotr Cywiński, dyrektor Miejsca Pamięci Auschwitz-Birkenau i prezes Fundacji, ze wsparciem ponad 300 osób z całego świata, gotowych odbyć część wyroku w zamian za zwolnienie chłopca.

Wsparcie to sprawiło, że sprawa Omara znalazła się w centrum uwagi na całym świecie. Na szczęście wyrok nie zapadł. Dzięki wysiłkom zespołu prawników Omar został oczyszczony z zarzutów, uniewinniony i zwolniony z więzienia 25 stycznia 2021 roku.

Jednak jego życie jest nadal poważnie zagrożone przez grupy ekstremistyczne. Aby uniknąć ewentualnego ataku, Omar musiał po wyjściu na wolność natychmiast zmienić miejsce zamieszkania.

Chętnych prosimy o zapoznanie się z materiałami:

Pierwszy list Piotra Cywińskiego do Prezydenta Nigerii

Drugi list Piotra Cywińskiego do prezydenta Nigerii wraz z listą ochotników gotowymi pomóc Omarowi

Tweet ogłaszający uwolnienie Omara

Media:

STANOWISKO UNICEF (16 września 2020)
BBC (25 września 2020)
DEUTSCHE WELLE (26 września 2020)
CNN (31 stycznia 2021)

Pomóż Omarowi w budowaniu nowego życia. W zależności od sumy, którą uda się zgromadzić, planujemy zapewnić mu miejsce zamieszkania poza regionem, z którego pochodzi, opłacić edukację oraz – jeśli zbierzemy wystarczającą kwotę – także zwrócić część kosztów poniesionych przez prawników wspierających go w Nigerii.

Prosimy o jak najszersze udostępnianie adresu tej strony!

W związku z wymogami wynikającymi z obowiązującego w Polsce prawa dotyczącego Muzeów, to Fundacja Auschwitz-Birkenau, której prezesem jest również dyrektor Muzeum, zajmie się przeprowadzeniem zbiórki i rozliczeniem jej efektów. Fundacja uczyni to pro bono.

Fundacja publikuje co roku swoje sprawozdania po polsku i po angielsku oraz wyniki audytu zewnętrznego. Opublikowane zostaną także szczegóły dotyczące pozyskiwania funduszy oraz wykorzystania środków zebranych na rzecz Omara.

Regulamin darowizn przez stronę internetową Fundacji Auschwitz-Birkenau