20 czerwca w warszawskiej siedzibie KPMG, która od samego początku wspiera działania Fundacji, odbyło się 19. posiedzenie Rady Fundacji Auschwitz-Birkenau.

Posiedzenie otworzył przewodniczący Rady Marek Zając, a uczestników powitał Andrzej Marczak, Szef Działu Doradztwa Podatkowego w Europie Środkowo-Wschodniej w KPMG oraz Łukasz Ziąbkowski, kluczowy biegły rewident w KPMG:

- Działalność charytatywna jest w naszym DNA i naszych wartościach. Nasza działalność pro bono ma wymiar edukacyjny. Cieszymy się bardzo, że możemy wspierać działania Fundacji naszą fachową wiedzą – powiedział Andrzej Marczak

- Staramy się, aby nasze audyty były jak najwyższej jakości. Cieszmy się z tak długoterminowej współpracy i mamy nadzieję na jej kontynuację – dodał Łukasz Ziąbkowski.

Prezes Fundacji Auschwitz-Birkenau oraz dyrektor Państwowego Muzeum Auschwitz-Birkenau, dr Piotr M. A. Cywiński, w swojej prezentacji podkreślił: - W 2023 roku Fundacja przekazała do Muzeum na prace konserwatorskie kwotę 27 mln złotych. To rekord od kiedy w 2012 r. środki z Funduszu Wieczystego wspomagają działania Muzeum służące zachowaniu Miejsca Pamięci.

- Udało się nam osiągnąć stabilność oraz stworzyć szczególny parasol ochronny nad Muzeum. Fundacja niesie na swoich barkach ogromną machinę finansowania konserwacji – dodał.

Dyrektor podkreślił również, jak ważnym dla rozwoju edukacji o historii niemieckiego nazistowskiego obozu koncentracyjnego i zagłady Auschwitz jest obecna działalność Fundacji oraz rozwój projektu zwiedzania online „Auschwitz in Front of Your Eyes”.

- Obiecaliśmy sobie, że kiedy już powstanie Fundusz Wieczysty, to zaczniemy też wspierać misję edukacyjną Muzeum. W czasie pandemii COVID było jasne, że musimy część narracji przenosić do Internetu. Rozpoczęliśmy współpracę z firmą AppsFlyer, aby stworzyć zwiedzanie nowego typu. Dzięki temu powstała specjalna platforma do zwiedzania online, którą uruchomiliśmy a w styczniu tego roku – powiedział dyrektor, który podkreślił też, że rozwój tego projektu oraz jego finasowanie jest zabezpieczone na przyszłość.

Jednym z kluczowych elementów prezentacji była zbliżająca się 80. rocznica wyzwolenia obozu Auschwitz, do której przygotowania rozpoczęły się już w 2023 roku.

- Udało się nam pozytywnie rozstrzygnąć przetarg na budowę całej infrastruktury. Zarówno, jeżeli chodzi o namiot główny, w którym odbędą się obchody, ale również namiotów pomocniczych oraz namiotu prasowego. Planujemy utworzyć też studio telewizyjne, które na kilka godzin przed obchodami oraz kilka godzin po obchodach będzie nadawać specjalny program, który będziemy udostępniać za darmo wszystkim, zarówno w przekazie satelitarnym, jak i w Internecie, Poprzednie rocznice 70 i 75 były oglądane przez 500-700 mln osób na całym świecie – powiedział Piotr Cywiński.

Dyrektor Cywiński wspomniał również o planach stworzenia nowej, immersyjnej wystawy sztuki obozowej, która powstanie w budynku kuchni obozowej w byłym obozie Auschwitz I.

Dyrektor Generalny Fundacji Auschwitz-Birkenau, Wojciech Soczewica w swoim wystąpieniu mówił: - Większość różnorodnych działań Fundacji jest kontynuowana. Udało się podtrzymać program stypendialny dla ukraińskich konserwatorek, który początkowo był finansowany ze środków Fundacji, następnie wsparcia udzielił rząd Niemiec, a w tym roku działania te wpiera Tajwan.

- Jesteśmy bardzo wdzięczni wsparcie związane z projektem zwiedzania online, jakie otrzymujemy od firm Google i Orange. W związku z rozwojem projektów edukacyjnych wspieranych przez Fundacje, w tym zwiedzania online, planujemy uruchomienie specjalnego programu szkoleń dla edukatorów Muzeum. Udało nam się również opracować nową strategię edukacyjną dla Muzeum, co zostało sfinansowane przez rząd Norwegii – powiedział Soczewica.

Należy podkreślić, że środki na działania edukacyjne realizowane przez Fundację nie pochodzą z zysków z Funduszu Wieczystego, ten bowiem wspiera wyłącznie prace konserwatorskie.

Kapitał Wieczysty tworzony i zarządzany przez Fundację Auschwitz-Birkenau został wsparty już przez blisko 40 krajów. Obecnie jego wartość to ponad 180 milionów euro. Zyski z inwestowanego Kapitału Wieczystego przekazywane są na konserwację Miejsca Pamięci Auschwitz. Na początku tego roku wsparcie Fundacji dla prac konserwatorskich w Miejscu Pamięci przekroczyło już 100 milionów złotych.

Kierująca działem Konserwacji w Miejscu Pamięci Jolanta Banaś-Maciaszczyk przedstawiła w swojej prezentacji aktualne informacje m.in. o konserwacji osobistych przedmiotów należących do ofiar Auschwitz – w tym bucików dziecięcych, a także wielu pracach prowadzonych na ternie byłego obozu Auschwitz II-Birkenau: zabezpieczaniu ruin komór gazowych i krematoriów, historycznych murowanych i drewnianych budynków – przede wszystkim baraków więźniarskich, konserwacji archiwaliów i przedmiotów należących do ofiar, konserwacji stopów z magazynów Kanady, konserwacji nawarstwień malarskich oraz konserwacji zieleni.

Podczas posiedzenia zatwierdzono raport merytoryczny z prac Fundacji za 2023 r., a także roczne plany działań i plany finansowe. Członkowie Rady Fundacji zatwierdzili również sprawozdanie finansowe Fundacji za 2023 r., które według niezależnego audytu przeprowadzonego przez firmę KPMG po raz kolejny nie budzi żadnych zastrzeżeń i przedstawia rzetelny i jasny obraz wydatków i przepływów pieniężnych. Sprawozdanie finansowe jest zgodne we wszystkich aspektach z przepisami prawa.